Δημόσιες Σχέσεις . Branding – Nation Branding .O Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων είναι απαραίτητος .

Η εικόνα που εκπέμπει μία εταιρεία ή μία χώρα είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία και την ευημερία τους .

Εταιρική επικοινωνία . Βασικές έννοιες. Brand – Branding – nation Branding .

 Εταιρεία πρότυπο , χαρακτηρίζεται η εταιρεία η οποία επιλέγεται από το σύνολο των επενδυτών ( με την ευρεία έννοια , αγοραστές , μέτοχοι , καταναλωτές …) της αγοράς στην οποία αυτή απευθύνεται και μέσω αυτής της επιλογής εκφράζεται η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι σε αυτήν .

 Επί της ουσίας πρόκειται για το άθροισμα της πρόσθεσης της Εταιρικής Εικόνας και της Εταιρικής Φήμης , εφόσον βέβαια έχει γίνει αποδεκτή και η Εταιρική Ταυτότητα .

 Στην Εταιρεία Πρότυπο αποδίδονται αξίες , όταν εκφράζεται η άποψη γιαυτήν κατά τη διαδικασία επιλογής εταιρείας από πλευράς των ανθρώπων .

 Το μερίδιο αγοράς το οποίο πρέπει να κατακτά η Εταιρεία Πρότυπο πρέπει να είναι το μεγαλύτερο στην αγορά της . Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην βρίσκεται στην πρώτη θέση του μεριδίου αγοράς της αλλά σίγουρα μέσα στην πρώτη τριάδα , και να χαρακτηρίζεται ως Εταιρεία Πρότυπο λόγω του ότι καταλαμβάνει μία μόνιμη -σταθερή επιλογή στη συνείδηση του κοινού της αλλά ταυτόχρονα εκφράζεται και επενδυτικά αυτή η επιλογή .

 Η Εταιρεία πρότυπο διαθέτει εξαιρετικά υψηλά ποσοστα αναγνωρισιμότητας και είναι το σημείο αναφοράς των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου , οι οποίες συχνά αναφέρονται σε αυτήν εκφράζοντας την επιθυμία τους α ακολουθήσουν την πορεία της .

 Όταν επιθυμούμε να μετρήσουμε την κατάσταση της εταιρικής εικόνας και της εταιρικής φήμης , προσδιορίζουμε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :

 To Branding , σχετίζεται με την έννοια του super brand , καθώς πρόκειται για την διαδικασία του συνόλου του χτισίματος της εικόνας και είναι παράλληλο άθροισμα της πρόσθεσης Εταιρικής Εικόνας και Εταιρικής Φήμης .

 Branding: Το αποτύπωμα της εταιρείας στο μυαλό του καταναλωτή, το εργαλείο γρήγορης αποκρυπτογράφησης, που εξηγεί – υπενθυμίζει με σαφήνεια στην κοινή γνώμη την αποστολή τις δραστηριότητες, τις αρχές, τα προϊόντων και τις υπηρεσίες του οργανισμού. Βοηθά την κοινή γνώμη να αντιληφθεί ομοιότητες και διαφορές με άλλους οργανισμούς. H διαδικασία του αποτυπώματος περνά μέσα από πολλές διαδικασίες και ενέργειες.
 Βασικό χαρακτηριστικό της καλής εικόνας μίας επιχείρησης είναι η εικόνα της χώρας στο σύνολο της, μέσα στην οποία δραστηριοποιείται. Το Nation Branding είναι μία σύγχρονη τάση με σκοπό τη διαμόρφωση της εικόνας των χωρών. Το πως αντιλαμβάνονται οι κοινωνίες την εικόνα μίας χώρας επηρρεάζει και τις αγορές αυτής.

 Φυσικά η εικόνα μίας χώρας δεν μπορεί να διαμορφωθεί ή επικοινωνηθεί μέσα από ένα διαφημιστικό πρόγραμμα αλλά είναι προιόν συναισθηματικών παραμέτρων, οι οποίες διαμορφώνονται μέσα από τον αξιακό χάρτη που εκπέμπει η χώρα στο διεθνές περιβάλλον.
 Βέβαια κάθε χώρα όσον αφορά το «κτίσιμο» της εικόνας και της φήμης της, παράγοντες ζωτικοί για την οικονομία της και τηνν ευημερία της, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση κκαι να ακολουθεί όλο το πλαίσιο διαμόρφωσης και διαχείρισης όπως ακριβώς μία επιχείρηση.
 Σύμφωνα με τον Βρεττανό Simon Anholt, οι σημαντικότεροι δίαυλοι διαμόρφωσης της εικονας μίας χώρας είναι οι εξής :
 Η τουριστική της προβολή.
 Τη σφραγίδα χώρα προέλευσης σε εξαγόμενα προιόντα.
 Αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από τα διεθνή ΜΜΕ.
 Τις επιδόσεις των επιχειρήσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο και τον τρόπο που αυτές λειτουργούν πρός προσέλκυση επενδύσεων.
 Τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τον αθλητισμό, τη λογοτεχνία την ποίηση.
 Τους ίδιους τους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα όσους σπουδάζουν ή ταξιδεύουν καθώς διαμορφώνουν με τη στάση τους αντιλήψεις και απόψεις για τη χώρα προέλευσης τους.
 Oι καθοριστικοί παράγοντες της διαμόρφωσης της εικόνας μίας χώρας είναι οι ακόλουθοι :

 Οι πολιτιστικές της καταβολές και η πολιτιστική της ιστορία .
 Η συναισθηματική της διείσδυση .
 Η αθλητική της υπόσταση .
 Η διεθνή της εικόνα – η άποψη που έχουν οι πολίτες τουυ κόσμου γιαυτήν .
 Τα επιστημονικά της επιτεύγματα .
 Η πορεία και η κατάσταση των επιχειρήσεων της .
 Η τουριστική της επικοινωνία και η τουριστική διαφήμιση .
 Ο Τουρισμός της .
 Η συνέχιση της επικοινωνίας των ανθρώπων που την εισκέπτονται .
 Ο μύθος – η ιστορία γύρω από αυτήν.
 Η πολιτική της κατάσταση .
 Η προβολή των προιόντων και των υπηρεσιών της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s