Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , αποτελέσματα έρευνας 2011 . Δείτε τις πραγματικές δράσεις της Κοινωνικής Ευθύνης .

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , αποτελέσματα έρευνας 2011 .

 

Εάν περπατάτε σε έναν δρόμο και μπροστά σας ένας άνθρωπος παραπατήσει και πέσει . Θα τον βοηθήσετε ; Πιθανότατα ναι . Αυτό θα το διαφημίζεται στην παρέα σας ; δηλαδή θα πείτε ... ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΑ , ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ;
 

 

 

Την Τρίτη 31 Μαίου παρουσιάστηκε η νέα έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , καθώς πραγματοποιείται  σε ετήσια βάση .

 

Στη συνέχεια θα δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας με τις δικές μας επισημάνσεις .

 

 

Μέσα απο τα άρθρα μας υποστηρίξαμε με πάθος πως το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης , ανήκει στη δράση των Δημοσίων Σχέσεων .

 

Όμως όχι ώς ξένο σώμα ή προστιθέμενο στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της επιχείρησης , γιατί η Κοινωνική Ευθύνη «πουλάει»,  αλλά πάνω στη βάση της κοινωνικότητας , του ανθρωπισμού και του ήθους να χτίζεται κάθε επιχείρηση .

 

Δηλαδή μόλις ξεκινά μία επιχείρηση ή όταν επανεκκινείται πρέπει τα θεμέλια της να είναι πάνω στην κοινωνικότητα . Να πιστεύει αυτή τη λογική και να μην σχεδιάζει στρατηγικά τις κοινωνικές της δράσεις σα να πρόκειται να αποκομίσουν εμπορικά οφέλη .

 Πρακτικά :

Κοινωνική Ευθύνη σε κάθε επιχείρηση σημαίνει :

  • Να υπηρετεί τους πελάτες και συνεργάτες της .
  • Να υπάρχει δημοκρατία στις σχέσεις των εργαζομένων της με ανώτερα στελέχη .
  • Να υπάρχει δημοκρατικό ελεύθερο περιβάλλον στο εσωτερικό της χωρίς απότομες , προσωποκεντρικές αποφάσεις ή πιέσεις στους εργαζόμενους ή επιθετική πολιτική .
  • Να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της .
  • Να λέει πάντα την αλήθεια .
  • Να μην προσπαθεί να ξεγελάσει με κανέναν τρόπο .
  • Να είναι δίκαιη και να συμπεριφέρεται ισότημα σε όλες τις ομάδες κοινών της .
  • Οι άνθρωποι της να είναι ευγενικοί – ειλικρινείς και να κάνουν τα πάντα για να δίνουν λύσεις .
  • Να μην συγκρούονται ποτέ με συνεργάτες και πελάτες .
  • Η επιχείρηση να δίνει όλες τις δυνατότητες για πρόσβαση στην επιχείρηση .
  • Να σέβεται και να τιμά τον άνθρωπο .
  • Κάθε δράση της να γίνεται με γνώμονα το καλό της κοινωνίας .

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ .

ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ .

Όποια επιχείρηση ζεί και δρά με άξονα αυτές τις ενέργειες , έχει Κοινωνική Ευθύνη , θα αντέξει σε όποιες συνθήκες θα προοδεύσει και θα ευημερεί .

 Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι στρατηγική διοίκηση .

Γιαυτό και πιστεύουμε απόλυτα πως στην Κοινωνική Ευθύνη όμως δεν μπορούμε να αποφασίζουμε με εμπορικοκερδοφορικές στρατηγικές ή όποια άλλη στρατηγική ακόμα και για την εικόνα της επιχείρησης .

 Η Κοινωνικότητα  πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή των επιχειρήσεων .

Οι Δημόσιες Σχέσεις δημιουργήθηκαν με σκοπό να εξανθρωπίσουν τις επιχειρήσεις .

Το 1903 ένας δημοσιογράφος έφερε στο ίδιο τραπέζι να συνομιλήσουν εργαζόμενοι και διοίκηση ενός οργανισμού που μέχρι εκείνη την ώρα η μεταξύ τους διαμάχη , μέτραγε θύματα και θύμιζε πολεμική σύραξη .

 

Οι κώδικες δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων βασίζονται στην ηθική και τις αξίες .

 

Στις Δημόσιες Σχέσεις η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι πρόσθετη ενέργεια αλλά ο ορισμός της δράσης του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων .

 

Δεν είναι πρόσθετες – αποσπασματικές ενέργειες για να εντυπωσιαστεί η κοινωνία και να διαπιστώσει πως η επιχείρηση είναι κοινωνική αλλά κάθε δράση των Δημοσίων Σχέσεων είναι κοινωνική .

 

Η έρευνα έδειξε :

 

Οι Έλληνες καταναλωτές αλλάζουν συμπεριφορά, γίνονται ενεργοί πολίτες (σε ποσοστό 58,6%) και επιβραβεύουν τις κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες (σε ποσοστό 39%) ενώ οι επιχειρήσεις λαμβάνοντας το μήνυμα πρέπει να αναμορφώσουν τη στρατηγική τους σε θέματα που αφορούν: διαχείριση χαρτοφυλακίου σημάτων, λιανεμπόριο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εταιρική κοινωνική ευθύνη.

 

 

Η κοινωνικότητα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να σχεδιαστεί στρατηγικά γιατί απλά είναι το καθήκον κάθε επιχείρησης και όχι επιλογή της .

 

 

Ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση στους συνειδητοποιημένους πολίτες/καταναλωτές (24,1%) οι οποίοι έχουν τιμωρήσει και επιβραβεύσει μια εταιρεία. Οι πολίτες/καταναλωτές επιμένουν να ζητούν να παράγουν οι εταιρείες ασφαλή και υγιεινά προϊόντα (87,8%)

 

 

Δεν σημαίνει πως πρέπει να βομβαρδίζεται η κοινωνία με επικοινωνία για τις καλές πράξεις των επιχειρήσεων , αλλά οι πολίτες να διαπιστώνουν σε κάθε συναλλαγή τους με την επχείρηση πως αυτή είναι ανθρωποκεντρική . Εάν ένας υπάλληλος μίας επιχείρησης μιλήσει με άσχημο τρόπο σε έναν πελάτη όσες αναδασώσεις και να πράξει αυτή η επιχείρηση δεν θα μπορέσει να αποδείξει τίποτα . Και αντίστροφα μία  ανθρώπινη εξυπηρέτηση είναι η μεγαλύτερη απόδειξη κοινωνικότητας .

 

 

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι το 82,2% τακτικά επιλέγει να πληρώσει περισσότερα για προϊόντα και υπηρεσίες που είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα και το 75,6% των καταναλωτών πιστεύει ότι ως καταναλωτής μπορεί να επηρεάσει στο πόσο υπεύθυνα συμπεριφέρεται μια εταιρεία.

 

 

 

Παράδειγμα :

 

Εάν περπατάτε σε έναν δρόμο και μπροστά σας ένας άνθρωπος παραπατήσει και πέσει . Θα τον βοηθήσετε ; Πιθανότατα ναι . Αυτό θα το διαφημίζεται στην παρέα σας ; δηλαδή θα πείτε … ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΑ , ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ;

Σαφώς όχι .Γιατί ; Γιατί πράξατε το καθήκον σας .

Και το κέρδος σας ποιό θα είναι ; Όταν πράτουμε το καθήκον μας , δεν επιζητούμε κέρδος γιατί το πράτουμε αφού το πιστεύουμε . Ηκοινωνία , οι πολίτες που μας είδαν και ο τρόπος που βίωσε την πράξη μας ο άνθρωπος που είχε το πρόβλημα είναι τα μεγαλύτερα οφέλη τα οποία είναι ισόβια θετικά για την εικόνα μας . Αρκεί η πράξη μας να είναι αληθινή .

 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις . Πράτουν :

 

Αναδασώσεις – ανακυκλώσεις – «πράσινα» event – καλές πράξεις ευρύτερα για να εισπράξουν ΜΠΡΑΒΟ ( δηλαδή να τις εμπιστευτούν οι πολίτες και να αγοράσουν , να επενδύσουν …… ) .

 Στην πραγματικότητα όμως εάν κάθε επιχείρηση πράττει και  λειτουργεί με αγάπη για τον άνθρωπο , τα οφέλη της θα είναι τεράστια και θα είναι για πάντα .

 

Διαβάστε αυτή τη δήλωση του ακτιβιστή φιλοσόφου και συμβούλου , Tom Morris .

« Στον επιχειρηματικό κόσμο θέλουμε αποτελέσματα . Υπάρχει δέλεαρ στο να επιτυγχάνουμε στόχους , έστω και άν αυτό σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε εσφαλμένα τον ανθρώπινο παράγοντα . Και φυσικά για να επιτύχουμε τους στόχους μας , μερικές φορές λέμε μη αληθή επιχειρήματα όπως και λευκά και μη λευκά ψέματα … Το ψέμα είναι μία από τις πλέον διαβρωτικές και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του ανθρώπου . Όταν απομακρυνόμαστε απο την αλήθεια , αρχίζουμε να δημιουργούμε συμπεριφορές που μας οδηγούν σε έναν βάλτο αβεβαιότητας …….»

Tom Morris , If Aristotle Ran General Motors : The New Soul Of Business , Henry Holt and Company , New York 1997 .

 

 

Επίσης διαβάστε τα άρθρα μας για την Κοινωνική Ευθύνη :

Δημόσιες Σχέσεις – Κοινωνική Ευθύνη . http://bit.ly/leGqtP

 

 

Δημόσιες Σχέσεις Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα . http://bit.ly/lS8oe8

 

Δημόσιες Σχέσεις Κοινωνική Ευθύνη . Και τώρα ας πούμε μερικές αλήθειες . http://bit.ly/kkfsgg

Δημόσιες Σχέσεις – Κοινωνική Ευθύνη . Αλήθειες και ΨΕΜΑΤΑ ! http://bit.ly/kzdkij

 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη . Aς σοβαρευτούμε . http://bit.ly/jOOA5A

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s