Δημόσιες Σχέσεις . Με ποιούς τρόπους ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων προσφέρει τις υπηρεσίες του .

Άρθρο του Γιώργου Παπατριανταφύλλου .
Ο κος Γιώργος Παπατριανταφύλλου, είναι συγγραφέας των βιβλίων :
- Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων , εκδόσεις Σταμούλης 2008
- Εταιρική Εικόνα , εκδόσεις Σταμούλης 2011.
Παραδίδει εισηγήσεις και ομιλίες εντός επιχειρήσεων και σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος .
Η θεματολογία του είναι στις Δημόσιες Σχέσεις και στη διοίκηση επιχειρήσεων .Όραμα του ο εξανθρωπισμός των επιχειρήσεων και η Ευτυχία αυτών και των ανθρώπων τους .Για επικοινωνία μαζί του , δείτε τη σελίδα μας επικοινωνία .
- Ως Στέλεχος με υπαλληλική ιδιότητα :
Ο Σύμβουλος στις δημόσιες Σχέσεις μπορεί να είναι υπάλληλος της επιχείρησης .
Έργο του είναι η έρευνα , η ανάλυση και η πραγματοποίηση των Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων εντός και εκτός οργανισμού ( βλέπετε βιβλίο Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων – Γιώργος Παπατριανταφύλλου, εκδόσεις Σταμούλης 2008 http://bit.ly/jFSkEG ) .
Μπορεί να είναι μόνος του ή στην αρμόδια υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων ή ακόμα και να συνεργάζεται με εταιρεία εξωτερικών Συμβούλων στις Δημόσιες Σχέσεις π.χ στη διοργάνωση μίας εκδήλωσης – μίας συνέντευξης τύπου …..
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις πρέπει να είαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην τοποθέτηση του ιεραρχικά και μισθολογικά , γιατί από την αρχική συμφωνία θα εξαρτηθεί η πορεία του στα επίπεδα αυτά κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την επιχείρηση .
Στο οργανόγραμμα ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις είναι στο αμέσως επόμενο επίπεδο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή στον επικεφαλής της επιχείρησης ή στη διοίκηση με άμεση πρόσβαση στις αποφάσεις και τις συμβουλές .
ΠΡΟΣΟΧΗ ! Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί άμεσα με τη διοίκηση χωρίς την παρεμβολή τρίτων .
Αυτό είναι απαραίτητο γιατί συνήθως για λόγους προσωπικούς , δηλαδή προσωπικής στρατηγικής κάποιων στελεχών ή προσωπικών επιδιώξεων , σημαντικά ζητήματα για την επιχείρηση αποκρύπτωνται ή φθάνουν με ελλειπή στοιχεία ή παραποιημένα στη διοίκηση της επιχείρησης με αποτέλεσμα λανθασμένες επιλογές .
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις έχει ως ιερό καθήκον να μεταφέρει στη διοίκηση κάθε περιστατικό , ανάλυση , τάση , δραστηριότητα με ήθος και ειλικρίνεια ακόμα και όταν οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες .
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις πρέπει να γνωρίζει καλά και τον χαρακτήρα του Διευθύνοντος Συμβούλου ώστε να επικοινωνεί μαζί του αποτελεσματικά , χωρίς έγγραφες ή διαδικαστικού τύπου μορφές επικοινωνίας αλλά σε επίπεδο συμβουλευτικής .
Ο μισθός του Συμβούλου στις Δημόσιες Σχέσεις , ο οποίος εργάζεται εντός της επιχείρησης , είναι στο ίδιο επίπεδο ή και σε ανώτερο με τον μισθό του νομικού συμβούλου ή οποιουδήποτε άλλου ανωτάτου συμβούλου .
Δημόσιες Σχέσεις . Με ποιούς τρόπους ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων προσφέρει τις υπηρεσίες του .
- Με συμβουλευτική ιδιότητα – Consultant :
Με την ιδιότητα του αυτή ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις μπορεί να είναι στέλεχος εντός της επιχείρησης ή συνεργάτης ανά περίσταση .
Ο Consultant , πραγματοποιεί την έρευνα των Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων ( βλέπετε βιβλίο Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων – Γιώργος Παπατριανταφύλλου, εκδόσεις Σταμούλης 2008 http://bit.ly/jFSkEG ) την ανάλυση , τον σχεδιασμό αλλά όχι την εκτέλεση τους .
ΠΡΟΣΟΧΗ : O Consultant , πρέπει να διασαφηνίσει εξ’αρχής με τη διοίκση τα καθήκοντα του και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του .
Επίσης έχει την ευθύνη ελέγχου της ποιότητας εργασίας των εργαζομένων στην εκτέλεση των Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων , τις δυνατότητες τους και τον τρόπο εργασίας τους .
Κάθε Προγράμματος στις Δημόσιες Σχέσεις η επιτυχία εξαρτάται από την ποιότητα εκτέλεσης του .
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις ελέγχει και εγκρίνει τα στελέχη που θα υλοποιήσουν τα προγράμματα στις Δημόσιες Σχέσεις .
Δημόσιες Σχέσεις . Με ποιούς τρόπους ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων προσφέρει τις υπηρεσίες του .
- Με Συμβουλευτική και Εκτελεστική ιδιότητα :
Με την ιδιότητα του αυτή ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις μπορεί να είναι στέλεχος εντός της επιχείρησης ή συνεργάτης ανά περίσταση .
Εάν είναι στέλεχος εντός της επιχείρησης δεν έχει υπαλληλικές ιδιότητες ή υποχρεώσεις ωράριο – ασφάλιση , είναι εξωτερικός ανεξάρτητος επαγγελματίας .
Ερευνά – αναλύει – σχεδιάζει , παράγει στρατηγική – εκτελεί ή παρακολουθεί την εκτέλεση των Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων .
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις μπορεί να εκτελεί χρησιμοποιώντας ανθρώπινους πόρους της επιχείρησης ή του δικού του γραφείου ή συνεργαζόμενου γραφείου .
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις με την σχέση του αυτή με την επιχείρηση μπορεί να συναργάζεται και με άλλες επιχειρήσεις οι οποίες όμως δεν θίγουν τα συμφέροντα η μία της άλλης .
Δημόσιες Σχέσεις . Με ποιούς τρόπους ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων προσφέρει τις υπηρεσίες του .
- Ανάληψη Εργασίας ανά περίσταση – Ad – Hoc :
Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση αναθέτει σε εξωτερικό Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων την έρευνα – ανάλυση και τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων καθώς και την εκτέλεση τους .
Ο Σύμβουλος χρειάζεται λεπτομερέστατη ενημέρωση για το Πρόγραμμα . Χρειάζονται συναντήσεις και «χτίσιμο» εξαιρετικά καλών σχέσεων μεταξύ ανθρώπων της επιχείρησης και του εξωτερικού Συμβούλου .
Είναι επιτακτική η ανάγκη τμήματος Δημοσίων Σχέσεων εντός κάθε επιχείρησης ή η συναργασία της συστηματικά και μόνιμα με ένα αξιόλογο γραφείο Δημοσίων Σχέσεων .
Η περιστασιακή συνεργασία παρόλο είναι οικονομικότερη δεν είναι αποτελεσματική .
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις εκπαιδεύει το κοινό στρατηγικά πρός μία κατεύθυνση .
Ο ανεξάρτητος Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις έχει μία σημαντική εμπειρία από την ενασόληση του με αρκετές επιχειρήσεις , περισσότερες ιδέες μακριά απότην καθημερινή ρουτίνα εντός της επιχείρησης , αντικειμενικότητα ως πρός τα θέματα της επιχείρησης και οι απόψεις του τυγχάνουν μεγαλύτερης αποδοχής απο τη διοίκηση η οποία μπορεί να αντιμετωπίζει πιό τυπικά έναν Σύμβουλο υπάλληλο της εντός της επιχείρησης .
Βέβαια στα σημαντικά μειονεκτήματα είναι η μη εξοικίωση του με τα δεδομένα της επιχείρησης και τους ειδικούς χειρισμούς θεμάτων .
Συμπεράσματα :
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις έχει έναν ρόλο σημαντικότατο και δύσκολο.
Χρειάζεται γνώση και ταλέντο .
Πρέπει να αγαπά τους ανθρώπους και να μπορεί να τους κάνει να τον εμπιστευτούν .
Ο Σύμβουλος στις Δημόσιες Σχέσεις προσφέρει Κοινωνικό έργο , αρκεί βεβαίως να λειτουργεί πάντα με γνώμονο το καλό και την ηθική .
Σύμφωνα με λαμπρούς ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης οι Δημόσιες Σχέσεις βάζουν την επιχείρηση να μιλήσει με την κοινωνία για το καλό και των δύο .
Με τις Δημόσιες Σχέσεις , δημιουργούμε Ευτυχισμένες Επιχειρήσεις και Ευτυχισμένους Ανθρώπους .