
•Ο Κλεισθένης, θέσπισε νόμο με τον οποίο, οι πλούσιοι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να χορηγούν εκδηλώσεις, κυρίως στις διονυσιακές γιορτές.
ΟΡΙΣΜΟΣ: Xoρηγία είναι η χρηματοδότηση και η υποστήριξη με την παροχή αγαθών και υπηρεσιών πολιτιστικών και άλλων φορέων στη δημιουργία εκδηλώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του χορηγού.
Ανήκει στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων .
- Η χορηγία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα.
- Ο Κλεισθένης, θέσπισε νόμο με τον οποίο, οι πλούσιοι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να χορηγούν εκδηλώσεις, κυρίως στις διονυσιακές γιορτές.
- Όσοι χορηγούσαν θεωρούσαν την πράξη τους όχι υποχρεωτική αλλά τιμητική.
- Ο παραγωγός πολιτισμικών αγαθών αναζητά χορηγία από μία επιχείρηση , σε χρήμα ή σε είδος ( εξοπλισμό , ανθρώπινο δυναμικό ή ειδικές γνώσεις) που θα του επιτρέψει να παράγει ένα πολιτισμικό αγαθό.
- Η χορηγία μπορεί να καλύπτει το σύνολο ή μέρος του κόστους χωρίς το οποίο η παραγωγή θα ήταν αδύνατη.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Από τον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις :
- Έρευνα για τη χαρτογράφηση της εταιρικής εικόνας του υποψήφιου χορηγού στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Θα αναδειχθούν και οι ευκαιρίες από αυτή τη συνεργασία.
- Ένταξη της χορηγίας στον συνολικό στρατηγικό επικοινωνιακό σχεδιασμό.
- Ποιός είναι ο στόχος της χορηγίας .
- Ποιό είναι το μήνυμα.
- Μορφές δημοσιότηας .
- Υπογραφή σύμβασης με τους όρους της συνεργασίας.
- Αντισταθμίσματα του χορηγού , κυρίως με δημοσιότητα .
- Μέτρηση αποτελεσματικότητας. Αυτοί που προσφέρουν Χορηγία , αποκτούν καλή φήμη, και στην ουσία πρόκειται για ένα σημάδι έγκρισης , που προσδίδει η κοινή γνώμη στον Χορηγό. Η Χορηγία δίνει υπεραξία στον Οργανισμό. Ενδυναμώνει την εικόνα και τη φήμη ενέργειες υποδομής κάθε οργανισμού απο τον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις .
Χορηγικός φάκελος είναι ο φάκελος αυτός με όλα τα στοιχεία της συνεργασίας και τις προτάσεις μας για πρόσληψη χορηγίας.
Κατατίθεται στον Γενικό Διευθυντή και στον υπεύθυνο χορηγιών ή στον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις .
- Δώστε έμφαση στα οφέλη του χορηγού.
- Επικοινωνία και τηλεφωνική με τους αποδέκτες των φακέλων .
ΠΡΑΚΤΙΚΑ.
- Αυτοί που προσφέρουν Χορηγία , αποκτούν καλή φήμη, και στην ουσία πρόκειται για ένα σημάδι έγκρισης , που προσδίδει η κοινή γνώμη στον Χορηγό. Η Χορηγία δίνει υπεραξία στον Οργανισμό. Ενδυναμώνει την εικόνα και τη φήμη ενέργειες υποδομής κάθε οργανισμού απο τον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις .
- Οι εταιρείες πραγματοποιούν χορηγίες για να ενισχύσουν τη φήμη τους αλλά και για να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό.
- Οι Χορηγοί δημιουργούν ένα αίσθημα σεβασμού. Αποκτούν αίγλη, καλή φήμη και εικόνα.
- Με τον τρόπο αυτόν προσεγγίζουν ένα ενδιαφέρον κοινό που τρέφει αγάπη για τον πολιτισμό.
- Η χορηγία δημιουργεί φήμη, θεσπέσια εικόνα, οικοδομεί καλές σχέσεις με το κοινό, καθιερώνει μία εικόνα για τον οργανισμό και τα προϊόντα του . Το πρόγραμμα σχεδιάζεται με σεβασμό στο κοινό το οποίο απευθύνεται , σοβαρότητα , αξιοπιστία , συνέπεια , ειλικρίνεια , διαφάνεια από τον Σύμβουλο στις Δημόσιες Σχέσεις .
- Προσδίδει κοινωνική υπευθυνότητα, κύρος , υπεραξία.
Είναι πρόγραμμα των Συμβούλων στις Δημόσιες Σχέσεις .
ΕΙΔΗ ΧΟΡΗΓΙΩΝ.
Τα πιό διαδεδομένα είδη Χορηγιών είναι :
- Πολιτιστικές εκδηλώσεις ( θέατρο – όπερα ).
- Παιδεία – εκπαίδευση ( υποτροφίες )
- Τοπικές εκδηλώσεις ( εκθέσεις λουλουδιών – επιδείξεις ).
- Ιατρικές έρευνες.
- Εκδόσεις.
- Χρηματοδοτήσεις (ενός ντοκιμαντέρ για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα….),
- Επαγγελματικά βραβεία.
Είναι πρόγραμμα των Συμβούλων στις Δημόσιες Σχέσεις .
Ο ΧΟΡΗΓΟΣ .
- Ο Χορηγός , θα πρέπει να είναι βέβαιος για τους στόχους του και η χορηγία να ανταποκρίνεται σε αυτούς. Επίσης ο Χορηγός θα πρέπει να έχει υπολογίσει το κόστος.
- Μία Χορηγία μπορεί να στοιχίσει ακριβά αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη.
- Μία επιτυχημένη Χορηγία δημιουργεί καλές σχέσεις με την κοινωνία , βελτιώνει τη φήμη και καθιερώνει μία εικόνα για τον οργανισμό.
Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
- Στην Ελλάδα υπήρχε ο ΟΜΕΠΟ – Όμιλος Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος εισέπρατε αιτήσης Χορηγιών μελετούσε το ενδιαφέρον γιαυτές και τις διέθετε ανάλογα με τους φακέλους κατάθεσης.
- Το 1997 σύμφωνα με έναν νόμο , επιβλήθηκε φορολογία 20% επί δωρεών και χορηγιών που γίνονταν για φιλανθρωπικούς λόγους.
- Το κράτος υπολόγιζε να εισπράττει σημαντικά ποσά από τις παρακρατήσεις επί των δωρεών αλλά το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν οι χορηγοί και να παραμείνουν μόνο όσοι είχαν ώς σκοπό την διαφήμιση τους. Χαρακτηριστικό είναι πως την πρώτη χρονιά εφαρογής του νόμου οι Χορηγίες μειώθηκαν κατά 85%.
- Ο ΟΜΕΠΟ ανέστειλε τη λειτουργία του.
- Προκειμένου να αποφευχθεί το «ναυάγιο» στον τομέα των χορηγών στου Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 , ψηφίστηκε ειδικό καθεστώς (ω. 3091/2002) που όριζε φοροαπαλλαγή από τα ακαθάριστα έσοδα κάθε επιχείρησης – χορηγού ίση με το ποσό της Χορηγίας του μόνο πρός την οργανωτική επιτροπή 2004.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΕΠΟ.
Το 1997 η επιχειρηματική χορηγία των τεχνών και του πολιτισμού στην Ελλάδα ήταν 6,5 δις δραχμές, τριπλάσια σχεδόν από τα μεγέθη του 1991.
- Η αρχαιολογία και η πολιτιστική κληρονομιά κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα των χορηγικών κεφαλαίων όπου το 1997 ήταν της τάξεως του 30%.
- Εικαστικά 13,1%
- Μουσική 10,4%
- Μουσεία 7,7%
- Θέατρο / χορός 4,9 %
- Εκδόσεις 4,6 %
- Φεστιβάλ 2%
- Κινηματογράφος 0,7%
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ , ΧΟΡΗΓΙΑΣ.
- Η χορηγία δεν είναι εμπορική επικοινωνία και βέβαια ούτε sponsoring. Δεν είναι η προσφορά δώρων μέσω περιοδικών, ούτε βέβαια και η αναγραφή του οργανισμού στις φανέλες αθλητικού σωματείου.
- Δωρεές, ευεργεσίες και άλλες μορφές φιλανθρωπίας δεν είναι χορηγία. Δεν είναι διαφήμιση ούτε marketing.
- Η χορηγία είναι η ενέργεια των Δημοσίων Σχέσεων που συντελεί στην διαμόρφωση του πολιτιστικού επιπέδου και της κοινωνικής αναβάθμισης του οργανισμού.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
- Ενέργειες δημοσιότητας από τις Δημόσιες Σχέσεις για την επικοινωνία του χορηγικού προγράμματος. Αποστολή Δελτίων Τύπου για το γεγονός. Σε άρθρα μας για τις εκδηλώσεις αναφέρουμε στοιχεία για την μορφή της Χορηγίας και της πράξης μας , ιστορική αναδρομή του γεγονότος, κτλπ.
- Έρευνα και πρόσληψη πληροφοριών για το είδος της χορηγίας και αναγκαιότητα βαθμού διείσδυσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά το είδος της Χορηγίας.
- Μη εμπορευματοποιημένες ενέργειες προώθησης. Ο Χορηγός δεν πρέπει να εκμεταλεύεται εμπορικά το γεγονός της ενέργειας του.
- Ταύτιση της ενέργειας και σύνδεσης της με τα πρόσωπα ή τον οργανισμό για τα οποία πραγματοποιούμε τη χορηγία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αληθινή πίστη του Χορηγού στην ενέργεια που πραγματοποιεί.
- Επιμονή στα υψηλά ιδανικά του θεσμού.
- Πραγματικό ενδιαφέρον για την χορήγηση του προγράμματος, και τα ιδεώδη που εκπροσωπεί.
- Αγάπη και ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του προγράμματος και των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτό.
- Είναι αποτελεσματικό να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στην οποία να παρουσιάζεται το γεγονός και η ταύτιση του χορηγού με αυτό.
- Τα ποσά που διατίθονται από το sponsoring είναι κάθε χρόνο και περισσότερα .
- Το βασικό ενδιαφέρον των sponsor είναι για τις μεταδόσεις των ΜΜΕ.
- Οι Marketers μέσω του Sponsoring βρίσκουν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση προιόντος και ομάδων κοινού .
- Το Sponsorship είναι μία επένδυση , σε κάθε είδους εκδήλωση , αθλητική , καλλιτεχνική με εμπορικό όφελος για τον sponsor .
- Η επένδυση αυτή μπορεί να είναι οικονομική , υλική ή ακόμα και με προσφορά ανθρωπίνων πόρων .
- Το sponsorship είναι μια εμπορική στρατηγική .
- Το Sponsorship είναι επαγγελματική συνεργασία .
- Ο σκοπός είναι συμβολή στην προώθηση πωλήσεων και δημιουργία εικόνας και αναγνωρισιμότητας των εταιρειών .
Οι Δημόσιες Σχέσεις είναι μία ακριβής επιστήμη .
Γιώργος Παπατριανταφύλλου gpappr@gmail.com
Για το www.papatriantafillou.com copyright 2012
Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές gpappr@gmail.com
———————————————————————————————————————————————–
DEFINITION: Chorigia is funding and supporting the provision of goods and services and other cultural institutions to create a non-profit events, to enhance the public image of the sponsor.
It belongs in the science of Public Relations.
Chorigia first appeared in ancient Greece. Kleisthenes introduced a law, the wealthy citizens were obliged to grant activities, especially in the Dionysian festivals. Those who thought the act granted the honor, but not mandatory. The producer of cultural goods seeking chorigia from a company, in cash or in kind (equipment, manpower or expertise) to enable it to produce a cultural good. The grant may cover all or part of the cost without which production would be impossible.
THE STEPS OF GRANT from the consultant in Public Relations:
Survey mapping of the corporate image of the candidate chorigia the consciousness of the common and opportunities emerge from this partnership. Integration of the total chorigia strategic communication planning. What is the objective of the chorigia. What is the message. Forms of publicity. Contract with the terms of cooperation. Offs of the sponsor, especially with publicity. Effectiveness measurement.
Chotigia folder is the folder that all the elements of cooperation and our proposals for employment .
Deposited with the Director General and responsible to the Director’s Chorigia to Public Relations.
Emphasize the benefits of the sponsor. Contact telephone and the recipients of the envelopes. Proceedings.
Those who offer chorigia, acquiring good reputation, and in essence it is a sign of approval, which gives the public the Chorigia’smember . Chorigiagives added value to the Agency. These companies make donations to enhance their reputation and to demonstrate their interest in culture. Chorigia create a love sense, prestige, reputation and image. In this way reach a common interest that nourishes love for culture. Chorigia creates reputation, exquisite image, build good relations with the public, establish an image for the organization and its products. Provides social responsibility, respect, goodwill.
TYPES OF GRANTS.
The most prevalent forms of Chorigia are:
Cultural events (theater – opera). Education – education (scholarships) Local events (exhibitions of flowers – demonstrations). Medical research. Publications. Financing (a documentary about a charity ….) Professional awards. The SPONSOR.
The staker will be sure of the objectives of the chorigia .Should have calculated the cost. A chrigia staker can cost dearly, but can be extremely successful. A successful chorigia creates good relations with society, improve its reputation and creates an image for the organization.
The Cgorigia INGREECE.
In Greecethere was OMEPO – Cultural Activities Support Group, who studied party grants the interest to them and had as filing folders. In 1997 under a law imposed a tax of 20% of donations and grants that were for charitable purposes. The state expects to receive significant amounts of the deductions of donations, but the effect was to disappear sponsors and remain only those who had intended to tous.Charaktiristiko advertising is that the first year of implementation of the law Sponsorships decreased by 85%. The OMEPO inhibit its function. To avoid the “shipwreck” in the issue to the 2004 Olympics, was voted a special status (h 3091/2002) stated that tax from the gross income of each company – sponsor of the amount of the Grant only for the organizing committee 2004.
INFORMATION OMEPO.
In 1997 the business chorigia of arts and culture inGreecewas 6.5 billion drachmas, almost three times the figures of 1991.
The archeology and cultural heritage hold the bulk of sponsorship funds which in 1997 was around 30%. Visual 13.1% Music 10.4% Museums 7.7% Theater / Dance 4.9% Versions 4.6% Festival 2% Cinematographic 0.7% DEVELOPMENT PROGRAM, GRANT.
Chorigia is not commercial communication and certainly not sponsoring. There are gifts through magazines, let alone an indication of the organization to the sports club jerseys. Donations, benefactions and other forms of chorigia is not philanthropy. It is not advertising or marketing. The chorigia is the action of PR that contributes to shaping the cultural level and social regeneration of the body.
1 / Energy D / T for chorigia communication programm . Send Press Releases .Se our articles about the events mentioned items on the form of chorigia and document our history of the event, roundtrips. 2 / Research and recruiting information on the type of sponsorship and necessity degree of penetration.We need know very well the kind of chorigia. 3 / Non-commodified actions promotion . Staker shall not be commercially exploits the fact that energy. 4 / Matching energy and association with persons or organization for which they engage in chorigia. This can be achieved with true faith the energy out. 5 / Persistence in the high ideals of the institution. 6 / Actual interest in the administration of the program, and the ideals it represents. 7 / Love and concern for the completion of the program and the people involved in it. 8 / It is efficient to place press conference at which the event occurs and the identification of this donor. The amounts available from the sponsoring every year and more. The main interest is the chorigia for the broadcast media. The Marketers through the Chorigia find the opportunity for interaction and product teams together. Sponsoring is an investment in any event, athletic, artistic and commercial benefit to the sponsor. This investment can be financial, material or even offer human resources. The sponsorship is a marketing strategy. There is a donation, charity or subsidy.
Sponsorship is a business relationship. The aim is to contribute to marketing and image creation and recognition of companies.
The Public Relations is an exact science. George Papatriantafyllou gpappr@gmail.com For www.papatriantafillou.comcopyright 2012
Papatriantafyllou George is the author of books, a public relations and publications Stamoulis 2008 Company Profile Edition Stamoulis 2011 board member of AEIF (Greek Society of Public Relations / scientific association of Public Relations in Greece) and a certified trainer from EKEPIS supervision Minister of Education, Lifelong Learning and Religion. He teaches Public Relations and Business to business executives and students gpappr@gmail.com