Εταιρική
Εικόνα
Πρόλογος
Το βιβλίο αποτελεί εξαιρετικό εγχειρίδιο εταιρικής επικοινωνίας και ο συγγραφέας συνθέτει με οξυδέρκεια όλα τα κομμάτια του πολύ σύνθετου παζλ της. Ξεκινώντας από τον ρόλο, τον προσδιορισμό και τη διαχείριση της εταιρικής φήμης στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, σκιαγραφεί με συνέπεια το εύρος της έννοιας στα διάφορα εκούσια και ακούσια κοινά-στόχους της και, εισάγοντας την έννοια της αξιακής βάσης, προτείνει τρόπους αξιοποίησης της εταιρικής φήμης και εικόνας και ενσωμάτωσής της στη στρατηγική της εταιρείας. Στην πράξη, η εταιρική φήμη δεν είναι κάτι άυλο, αδύνατο να οργανωθεί και να καταμετρηθεί η επίδρασή της. Ο συγγραφέας προτείνει συγκεκριμένες στρατηγικές και δράσεις σε πραγματικές καταστάσεις της αγοράς, όπως οι κρίσεις, η πολιτική που ακολουθεί μια εταιρεία προς τους πελάτες της, τον τρόπο με τον οποίο χτίζει το brand και πολλά άλλα.
Το βιβλίο θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, ολοκληρωμένο ακόμα κι αν σταματούσε σ’ αυτό το σημείο. Όμως, ο συγγραφέας καταπιάνεται στη συνέχεια με πολλή αποτελεσματικότητα με μια ενδιαφέρουσα και σημαντική ενότητα, αυτή της διαχείρισης της εταιρικής φήμης και της διαμόρφωσής της μέσα από διάφορους τρόπους, καταδεικνύοντας με σαφήνεια όλα τα πιθανά επίπεδα επίδρασής της. Γρήγορα ο αναγνώστης θα διαγνώσει ότι δεν πρόκειται για μια ανασύνθεση της ήδη δημοσιευμένης θεωρίας και της βιβλιογραφίας, αλλά για το προϊόν πολύχρονης εμπειρίας.
Η απλή κατανοητή γραφή καθιστά το βιβλίο ευανάγνωστο και ιδανικό για κάποιον που μόλις έρχεται σε επαφή με αυτό τον χώρο, χωρίς καθόλου να αφήνει παραπονεμένο τον γνώστη του αντικειμένου, μιας και δεν στερεί το αντικείμενο από το βάθος του, ούτε το απογυμνώνει από την επιστημονική του διάσταση.
Το «Εταιρική Εικόνα» έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία αυτής της θεματικής και ελπίζω ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο και για άλλους σοβαρούς και διαβασμένους επαγγελματίες, όπως ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου, να προσφέρουν τη γνώση τους εμπλουτίζοντας τη δική μας.
Άλλωστε, ο συγγραφέας με επαγγελματισμό και συνέπεια συνέβαλε, όχι μόνο στην αναγνώριση, αλλά και στην εξέλιξη του κλάδου των δημοσίων σχέσεων και της εταιρικής επικοινωνίας σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο, καθώς ήταν μέχρι πρόσφατα έννοιες αρκετά (ίσως και εντελώς) παρεξηγημένες ως προς τη δομή, τη λειτουργία, την πολυπλοκότητα, την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου
Διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,
Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού
Life & Executive Coach