Συνέντευξη του Γιώργου Παπατριανταφύλλου για τη δημιουργία και την ιστορία της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων απο το 1903 .

george papatriantafillou 500

Η Ιστορία των Δημοσίων Σχέσεων

Αυτό το άρθρο – συνέντευξη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων και δίνει μία καινούργια διάσταση .

Ίσως σας σοκάρει , ίσως και να σας τρομάξει !

Συνέντευξη του Γιώργου Παπατριανταφύλλου για την Ιστορία των Δημοσίων Σχέσεων .

Κες και κοι , καλώς ήλθατε στον κόσμο των Δημοσίων Σχέσεων .

 1. Κε Παπατριανταφύλλου , τι βρίσκεται στον πυρήνα των Δημοσίων Σχέσεων ;

Η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς .

 1. Δηλαδή πως σκέφτεται ένας άνθρωπος ;

Τι συμβαίνει πίσω από τις δραστηριότητες του . Με ποιόν τρόπο καταλήγει σε αποφάσεις και γιατί ;

 1. Πως στηρίζεται αυτό ;

Οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν «πατέρα» τον δημοσιογράφο Άιβη Λή , ο οποίος έφερε σε συννενόηση διοίκηση και εργαζόμενους του οργανισμού των Αμερικανικών Σιδηροδρόμων για πρώτη φορά το 1903 περίπου με θαυμάσια αποτελέσματα . Ο Άιβη Λή όμως είναι ο «πατέρας» του επαγγέλματος των Δημοσίων Σχέσεων , δηλαδή ο πρακτικός πατέρας . Θεωρητικός πατέρας είναι ο ψυχίατρος Έντουαρντ Μπερνάις ( φωτογραφίες , ο E. Bernays σε τρείς διαφορετικές δεκαετίες της ζωής του ) , ανηψιός του Σίγκμουντ Φρόιντ του πατέρα της ψυχανάλυσης .

 1. Ποιά η συμβολή του Μπερνάις στην επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων ;

Ο Μπερνάις υποστήριξε με σθένος πως είναι ο ιδρυτής των Δημοσίων Σχέσεων , όπως ο ίδιος έλεγε της καινούργιας αυτής κοινωνικής επιστήμης .Με εργαστηριακά πειράματα του , τα οποία εφάρμοσε σε καμπάνιες επικοινωνίας , απέδειξε πως υπάρχει συγκεκριμένη επικοινωνιακή μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία επηρρεάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος , επιτυγχάνεται αλλαγή τρόπου σκέψης και παράγεται συγκεκριμένη συμπεριφορά από τους ανθρώπους .

 1. Σοκαριστικό .

Για να δοκιμάσει στην πράξη τη θεωρία του περί της εγκεφαλικής λειτουργίας ( και συνεπώς του εγκεφαλικού ελέγχου ) επέλεξε  ένα συγκεκριμένο κοινό για το οποίο έβαλε στόχο  να το μεταστρέψει υπέρ του καπνίσματος για τις επικοινωνιακές ανάγκες μίας καπνοβιομηχανίας . Το κατάφερε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό .

 1. Αυτή η δράση δεν παραβαίνει όλα τα δεδομένα της ανθρώπινης προσωπικότητας ;

Οπωσδήποτε . Η επιστήμη όμως δεν μπορεί να παράγει έργο εάν δεν πειραματιστεί .

Η μεθοδολογία του Έντουαρντ Μπερνάις ήταν βασισμένη στην ιατρική επιστήμη , παρόλο πως πρόκειται για καμπάνια επικοινωνιακή .

Όπως ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή για να διαπιστώσει από τι πάσχει,

ο επικοινωνιολόγος ( Μπερνάις ) πραγματοποίησε ποιοτική έρευνα ( δηλαδή εξέταση ) , στο επιλεγμένο κοινό του .

Όπως ο γιατρός αναλύει τις εξετάσεις , ο Ε.Μπερνάις ανέλυσε τα ευρήματα της έρευνας του ( κάτω από ποιές συνθήκες θα κάπνιζε το κοινό που είχε επιλέξει ) .

Όπως ο γιατρός δίνει θεραπεία , ο Ε.Μπερνάις έδωσε την κατάλληλη επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να παράξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συνεπώς αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων .

 1. Μπορείτε να μας αναφέρετε τι ακριβώς έκανε ;

Ήταν ο εμπνευστής του Δελτίου Τύπου . Πέτυχε τη δημοσιότητα και όχι διαφήμιση . Με το Δελτίο Τύπου τα Μέσα Ενημέρωσης ανακοινώνουν τις ειδήσεις σου , χωρίς να τα έχεις πληρώσει . Συνεπώς η κοινωνία επηρρεάζεται άμεσα .

Είναι ο πρώτος επιστήμονας που συνέλαβε την ένοια των Opinion Leader – των διαμορφωτών της κοινής γνώμης . Η έρευνα του έδειξε πως το κοινό του θα κάπνιζε εάν έβλεπε να καπνίζουν άνθρωποι που θαυμάζει ………….. Έτσι κατανόησε ο Μπερνάις την επιρροή των ισχυρών της κοινωνίας .

Σύμφωνα με τον Σκότ Κούτλιπ τον καθηγητή που εισήγαγε τις Δημόσιες Σχέσεις στην εκπαίδευση , ο Μπερνάις δημιούργησε μία θαυμάσια επιστήμη .

 1. Η συνέχεια ποιά ήταν ;

Ο Ε.Μπερνάις οραματίστηκε η επιστήμη αυτή να βοηθήσει την κοινωνία . Όμως ολιγαρχικά καθεστώτα  , οικειοποιήθηκαν την επιστημονική τεχνική του και χρησιμοποίησαν  τη δύναμη της μεταβολής της συμπεριφοράς των ανθρώπων , για να τους ελέγχουν  και να τους χειραγωγούν  .Mάλιστα η πρακτική τους  πήρε τεράστιες διαστάσεις και για να πετυχαίνει με ακρίβεια τους σκοπούς της , επιστράτευσε επιστήμονες από διάφορους χώρους : Ψυχιατρική – ψυχανάλυση – κοινωνιολογία – ανθρωπολογία – ιστορικούς ………. Ο Ε. Μπερνάις ονόμασε την νέα του επιστήμη προπαγάνδα και αργότερα την ονομασία αυτή κράτησαν και τα ολογαρχικά καθεστώτα , δίνοντας από τότε αρνητική έννοια στον όρο .

Η βασική πολεμική πρακτική της προπαγάνδας , βασίστηκε στην Παυλώφια θεωρία ( από το γνωστό πείραμα του Παυλώφ με το σκυλί ) ο οποίος Παυλώφ ήταν ανηψιός του Ε.Μπερνάις .

Στο βιβλίο του Creating the Corpotate Soul « Δημιουργώντας την ψυχή των επιχειρήσεων», ο καθηγητής της Ιστορίας Ρόναλντ Μάρκαρντ αναφέρει πως ο Μπερνάις είχε δηλώσει :

«Οταν γύρισα στις ΗΠΑ (από τα μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου) αποφάσισα ότι, αφού η προπαγάνδα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ειρήνη. Επειδή όμως οι Γερμανοί αμαύρωσαν τη λέξη προπαγάνδα… προσπάθησα να βρω άλλες λέξεις και κατέληξα στο “Συμβουλές Δημοσίων Σχέσεων”».

 1. Όλα αυτά τα στοιχεία από πότε είναι γνωστά ;

Η θεωρία του E.Μπερνάις είναι γνωστή απο τη δεκαετία του 1920 . Προσφάτως δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από το ιστορικό του αρχείο το οποίο άνοιξε το 2010 .

Ο E.Μπερνάις δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε η θεωρία και η τεχνική του να χρησιμοποιηθούν από καθεστώτα με σκοπό τον έλεγχο των κοινωνιών .

 1. Παρατηρώ συσχετισμό της αρχικής έννοιας της προπαγάνδας με τις Δημόσιες Σχέσεις ;

Όσον αφορά την κλοπή των τεχνικών των Δημοσίων Σχέσων απο την Προπαγάνδα Ναι .

Σε κανένα όμως σημείο δεν ταυτίζονται .

Ο E.Μπερνάις διακύρηξε πως καμία επικοινωνιακή πρακτική δεν πρέπει να μπαίνει πάνω απο το κοινωνικό συμφέρον .

Οι Δημόσιες Σχέσεις , ΝΑΙ κατανοούν πλήρως τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων  και τις μεθόδους αλλαγής αυτού .

Η εφαρμογή όμως των Δημοσίων Σχέσεων γίνεται πάντα και μόνο με επίκεντρο την Ηθική και τις αξίες .

Οδηγούν την επιχείρηση στον εξανθρωπισμό και την ασταμάτητη συνεργασία με την κοινωνία .

Ποτέ τη δύναμη των Δημοσίων Σχέσεων δεν τη χρησιμοποιούμε για εμπορικά και ανταγωνιστικά  οφέλη .

Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως ο E.Μπερνάις ονόμασε αρχικά Προπαγάνδα την τεχνική του και μάλιστα έγραψε και το ομώνυμο βιβλίο , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Προπαγάνδα όπου εφαρμόζεται είναι η πραγματική αλλά αόρατη κυβέρνηση η οποία αποφασίζει για όλα .

Η συνέχεια της επιστήμης των Δημοσίων Σχέσεων , εδραίωσε την Ηθική στη δράση της και «αφόρισε» κάθε προπαγανδιστική μεθοδολογία ώς ακραία και ενάντια στην ανθρώπινη προσωπικότητα και υπόσταση .

Άλλωστε οι Κώδικες Δεοντολογίας και Ηθικής των Δημοσίων Σχέσεων είναι έργα ανεκτίμιτης ηθικής αξίας με κυριότερο Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσίων Σχέσεων , τον Κώδικα των Αθηνών , του 1965 .

 • O E. Bernays ονόμασε την εργασία των Δημοσίων Σχέσεων Συμβουλές Δημοσίων  Σχέσεων . Το 1923 κυκλοφόρησε το πρωτοποριακό βιβλίο Crystallizing Public Opinion ( στο οποίο βασίστηκε όλο το σύγχρονο Management ) ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε ο πρώτος καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ( Εγχειρίδιο Δημοσίων Σχέσεων – Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας 1971 ) .

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές gpappr@gmail.com

Διδάσκει στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr μέλος του διεθνούς δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των Kariera Business Seminars από το 1999 .

Επικοινωνήστε μαζί του στο gpappr@gmail.com και τηλεφωνικά στο +0306974313052 .

The history of public relations

This article interview opens a new chapter in the science of public relations and gives a new dimension.

Maybe your shock, you might as well scare you!

George Papatriantafyllou interview about the history of public relations.

Adults and community, welcome to the world of public relations.
1.
JV Papatriantafyllou, what lies at the core of public relations?

The understanding of human behavior.
2.
That is how a man thinks?

What happens behind the activities. How arrive at decisions and why?
3.
How is this?

Public relations have «father» the journalist Ivy Lee, who brought in concertation administration and employees of the Organization u.s. railways for the first time in 1903 about with wonderful results. The Ivy but Ew is the ‘ fatherof the profession of public relations, i.e. the practical father. Father is a psychiatrist theorist Edward Mpernais (photos, e. Bernays in three different decades of his life), nephew of Sigmund Freud the father of psychoanalysis.
4.
What is the contribution of Mpernais in science of PR?

The Mpernais argued strongly that is the founder of public relations, as he said of the new social science. This With laboratory experiments, which applied in communication campaigns, proved that there is a specific communicative methodology according to which influenced the human brain does change the way of thinking, and produced specific behavior of people.
5.
Shocking.

To test his theory in practice on the cerebral function (and consequently of stroke control) chose a particular audience for which aim to put the switch in favor of smoking for the communication needs of a tobacco industry. The managed in almost absolute degree.
6.
This action violates all standards of human personality?

Anyway. But science cannot produce work if you don’t experiment.

Edward’s Mpernais methodology was based on medical science, although how this is campaign communication.

As the doctor examines the patient to find out what suffers,

the communication specialist (Mpernais) conducted qualitative research (i.e. examination), the selected audience.

As the doctor analyzes the exam, e. Mpernais analysed the findings of his investigation (under what conditions I smoked the joint that had chosen).

As the doctor giving treatment, e. Mpernais gave an appropriate communication strategy in order to produce change in thinking and a change in people’s behavior.
7.
Can you indicate what you just did?

He was the initiator of the press release. Achieved publicity and no advertising. With the press release the media communicate your news without having to pay. Therefore, the society will be affected directly.

He is the first scientist that captured the meaning of Leader the Opinion shapers of public opinion. The survey showed that the public would smoke if you see smoke it people who admires.............. So Mpernais understood the influence of the powerful in society.

According to Scott Koytlip professor who introduced the public relations in education, the Mpernais created a wonderful science.
8.
Then what was it?

E. Mpernais envisioned this science to help society. Oligarchika regimes, however, embraced the scientific technique and used the power of changing the behaviour of human beings, to control them and manipulate them.Their practice was even got huge dimensions and to accurately accomplishes its purposes, recruited scientists from various backgrounds: PsychiatrypsychoanalysisSociologyAnthropology historians.......... E. Mpernais named his new science propaganda and later the name was kept and ologarchika regimes, giving since a negative meaning to the term.

The basic practice of war propaganda, based on the Paylwfia theory (from the famous Pavlov experiment with the dog) who was a nephew of Pavlov e. Mpernais.

In his book Creating the Corpotate Soul «By the soul of business», Professor of history Ronald Markarnt mentions that the Mpernais had stated:

«When I turned in the USA (from the fronts of the first world war) I decided that, since propaganda could be used in war, can be used in peace. But because the Germans have tarnished the word propaganda … I tried to find other words and ended up in «public relations Tips« «.
9.
All of these items when they are known?

The theory of Mpernais is known E.

It is known from the 1920s. Were recently published figures from the history of the file that was opened in 2010.
The e. not imagined how Mpernais could the theory and technique of be used by regimes with a view to controlling societies.
10.
I notice a correlation between the initial concept of propaganda with public relations?
Regarding the theft of Public Relations techniques of propaganda Yes.
But at no point are not the same.
The e. Mpernais diakyrixe that any communicative practice should not be tucked over the social interest.
Public relations, SO fully understand people’s way of thinking and methods to change this.
However, the application of public relations is always and only with a focus on Ethics and values.
Leading enterprise in humanizing and unstoppable cooperation with society.
Ever the power of PR does not use it for commercial and competitive benefits.
Of course you should not neglect to mention that the e. Mpernais named originally Propaganda technique and even wrote and the homonymous book, citing characteristics that the Propaganda that is real but invisible Government which decides everything.
The sequel to the science of public relations, cemented the Ethics in action and «excommunicated« any propagandistic methodology as extreme and against human personality and personality.
Besides codes of conduct and Morality of public relations is anektimitis moral value projects with major public relations code of conduct, the code of Athens, in 1965.
O e. Bernays called the job of public relations public relations Advice. The 1923 released the groundbreaking book Crystallizing Public Opinion (which was based around the modern Management) while in the same year he was the first Professor of public relations at New York University (public relations Manual Dionysis k. Magliveras 1971).
George Papatriantafyllou.
George Papatriantafyllou is the author of books, public relations Programs versions Stamoulis 2008 and corporate image ed. Stamoulis 2011 member of the Board of the EEDS (Greek PR firm/the Scientific Association of public relations in Greece) and a certified instructor by ekepis, the supervision of the Minister of education, Lifelong learning and religious affairs. He teaches public relations and business administration to business executives and students gpappr@gmail.com
The company Careerbuilder teaches the Member of international network of http://www.kariera.gr Career Builder http://www.careerbuilder.com which provides high quality education to business executives worldwide and helps wider strains to develop their careers. George Papatriantafyllou is in the area of Careerbuilder Business Seminars since 1999.
Contact him at gpappr@gmail.com and by phone at + 0306974313052.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s