Πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό . Αν υπήρχε Διαχείριση Κρίσεων .

Εάν υπήρχε σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων απο τους φορείς ( υπουργεία ναυτιλίας / πολιτισμού  – δήμοι – λιμενικό ) τότε η καταστροφή με την πετρελαιοκηλίδα θα είχε περιοριστεί .

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή του συμβάντος και μετά . Η αποτελεσματικότητα  μίας οργανωμένης – καινοτόμου – ανθρωποκεντρικής διοίκησης κρίνεται  από το πως έχει ήδη σχεδιαστεί η αντιμετώπιση των κρίσεων  .

Εδώ ακριβώς είναι ο πολύπλευρος ρόλος του Crisis management . Πόσο είχαν εντοπίσει ως υπουργεία – δήμοι – λιμενικό , ως σενάριο πιθανής κρίσης αυτό το οποίο συνέβει ;

Μία οργανωμένη διοίκηση έχει λύσεις – σχέδιο – ανθρώπινο δυναμικό – προετοιμασία,  πριν από τις κρίσεις και όχι μετά από αυτές . Περιμένει τις κρίσεις , δεν αιφνιδιάζεται , τις αντιμετωπίζει οργανωμένα και δεν τις κυνηγά.

Ότι και αν έχει συμβεί , δολιοφθορά – ατύχημα – φυσική καταστροφή ……. γεγονός είναι πως προκαλείται μία κρίση η οποία για να διαχειριστεί πρέπει να έχει προ-υπάρξει άρτια προετοιμασία .

Εάν για παράδειγμα έχουμε μία φυσική καταστροφή π.χ σεισμό , δεν είναι σώφρον να αποδώσουμε τις ευθύνες στον ίδιο το σεισμό και στη φύση αλλά θα μελετήσουμε πως ο μηχανισμός έχει προετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει ….τους άστεγους , την παράδοση τροφής , νερού , καταλυμμάτων , πως θα δράσουν οι διασώστες στρατηγικά όχι ανοργάνωτα ……Αυτό απαιτεί σκληρή προετοιμασία με έρευνα – αναλύσεις – εκπαίδευση – απόδοση ρόλων – σχεδιασμό πριν – ετοιμότητα όλο το 24 ωρο – πρόληψη – οργάνωση .

Συνεπώς στην κρίση της πετρελαιοκηλίδας το στοίχημα ήταν πως και εάν , είχαν εργαστεί ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο αντίστοιχο . 

Αυτή τη στιγμή η διοίκηση από κάθε πλευρά ( υπουργεία – δήμοι – αρμόδιοι φορείς ) αποδίδουν την καταστροφή αυτή στο ότι δεν είχε ελεγχθεί το πλοίο και άλλες παραμέτρους οι οποίες όμως μετά το συμβάν δεν έχουν απολύτως καμία αξία , αλλά αντιθέτως από το σημείο μηδέν ξεσπάσματος της κρίσης ( Crisis Broke Out ) η εξέλιξη της , το μέγεθος της καταστροφής , η επιστροφή στην ομαλότητα ( (N.R.M Normality Recovery Mode ) , η αρτιότητα του οικοσυστήματος , η υγεία των ανθρώπων εξαρτώνται από τη Διαχείριση της Κρίσης , η επιτυχία της οποίας εξαρτάται από το αν αυτή είχε προβλεφθεί και κατά πόσο είχε αναπτυχθεί ο βαθμός προετοιμασίας για τη διαχείριση της .

Εάν υπήρχε σε εφαρμογή Crisis Management τότε :
  • Θα είχε εντοπιστεί πριν ξεσπάσει , ως πιθανό σενάριο ενδεχόμενης κρίσης η διαρροή καυσίμων από βύθιση και ευρύτερα το σενάριο ρύπανσης θαλάσσιου περιβάλλοντος .

 

  • Τα σενάρια εντοπίζονται σε νεκρό χρόνο , πρίν ξεσπάσει η οποιαδήποτε κρίση .

 

  • Κατά τον εντοπισμό του σεναρίου κρίσης , πράττονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να απομακρυνθεί ( Crisis Avoid ) και η προβλεπόμενη ως κρίση να μην ξεσπάσει ποτέ . Συνεπώς ακριβώς σε αυτό το σημείο πραγματοποιούνται όλοι οι έλεγχοι ( των πλοίων – των φορτίων – τα πιστοποιητικά τους ……..) με τις γνωμοδοτήσεις ειδικών ώστε οι μεταβλητές της κρίσης να μειώνονται διαρκώς ώστε να απομακρύνεται το σενάριο και η κρίση να μην επέλθει . Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται σε συγκεκριμένο χρονικό πλάνο με ειδοποιήσεις συναγερμού ώστε σίγουρα να πραγματοποιούνται .

 

  • Εφόσον είχε εντοπιστεί ως σενάριο κρίσης , θα είχαν σχεδιαστεί όλες οι δράσεις ώστε εάν αυτό το σενάριο συμβεί ως κρίση να αντιμετωπιστεί άμεσα .Για παράδειγμα οι συμφωνίες με τις εταιρείες απορρύπανσης θα έπρεπε να προ-υπήρχαν ( πριν την κρίση ) και όχι να αναζητούνται μετά την κρίση όπου χάνεται πολύτιμος χρόνος αλλά και πιθανότατα δεν θα εντοπιστεί η κατάλληλη εταιρεία λόγω της αναστάτωσης και του πανικού .Υλικά – χώροι – σωστικά – ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να έχουν προετοιμαστεί και όχι να αναζητούνται κατόπιν κρίσης . Τότε είναι ήδη ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ .

 

  • Όσα στελέχη εμπλέκονται κατά τη διάρκεια του εντοπισμού του σεναρίου ως πιθανή κρίση θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει εκπαίδευση και ασκήσεις προσομοίωσης ( simulation role play ) ώστε να είναι απολύτως έτοιμοι άπαντες να αντιμετωπίσουν την κρίση , όποτε και αν αυτή εμφανιστεί .

 

  • Θα υπήρχε εκπρόσωπος ενημέρωσης , στον άξονα Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσης ( Crisis Communication Management ) ο οποίος θα είχε εικόνα για κάθε δράση ενώ παράλληλα θα διοχέτευε κάθε χρήσιμη πληροφορία η αξιοποίηση της οποίας , οργανωμένα θα βοηθούσε ώστε να προλάβει αστοχίες ενώ θα έδινε λύσεις στο συντονισμό .

Αναλυτικό άρθρο μου για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εδώ

  • Συνεχείς ενημερώσεις μέσω συνεντεύξεων τύπου . Σε αυτές ο εκπρόσωπος ενημέρωσης ( spokesperson ) θα απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις και θα έδινε κάθε πληροφορία για την εξέλιξη της κρίσης αλλά και θα ανέλυε όλες τις ενέργειες αποκατάστασης και επιστροφής στην ομαλότητα ( N.R.M Normality Recovery Mode ) .

Αναλυτικό άρθρο μου για τον εκπρόσωπο ενημέρωσης εδώ

  • Παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης θα έδιναν προς την κοινή γνώμη εγχώρια και διεθνή , σαφείς πληροφορίες και όχι να διασπείρονται ανυπόστατες πληροφορίες οι οποίες προκαλούν σύγχυση .

 

  • Θα ενημερώνονταν συνεχώς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να βρίσκονται πριν την καταστροφή και όχι μετά από αυτήν .

 

  • Όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται θα ήταν έτοιμες και προετοιμασμένες ώστε να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό .Π.χ ποιες εταιρείες θα αναλάβουν τον καθαρισμό , πως θα ενημερωθούν όσοι πλήττονται και τι πρέπει να κάνουν ….

 

  • Ειδικοί επιστήμονες θα είχαν ήδη λάβει γνώση του ρόλου τους ώστε να επιληφθούν άμεσα και να προβλέψουν την καταστροφή , πράττοντας τις αναγκαίες ενέργειες .
Η Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων είναι ο άξονας της διαχείρισης κρίσεων ο οποίος αναλαμβάνει την επικοινωνία προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη , προς τα Μέσα Ενημέρωσης εγχώρια και διεθνή , διοχετεύει κάθε πληροφορία , απαντά σε όλες τις ερωτήσεις , εξηγεί , δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία και ντοκουμέντα , έχει λύσεις και παραθέτει τη διαδρομή εξόδου από την κρίση .
Η διαχείριση κρίσεων είναι ένας απαραίτητος άξονας σε κάθε οργανισμό και επιχείρηση .
Υπεύθυνος επαγγελματίας είναι ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων .
 ——————————————————————————————————————————————————-

Γιώργος Παπατριανταφύλλου

 Συγγραφέας των βιβλίων Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων ( εκδ. Σταμούλης 2008 ) και Εταιρική Εικόνα ( εκδ. Σταμούλης 2011 )

Διδάσκει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις ως συνεργάτης εισηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , ενώ παράλληλα αναπτύσσει την επαγγελματική και προσωπική ζωή των ανθρώπων μέσω της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Minobi B.L.I.R ,η οποία διαθέτει σειρά εκπαιδευτικών και επικοινωνιακών προγραμμάτων και συνεδριών για επιχειρήσεις και οργανισμούς

Διαμορφώνει την εικόνα ανθρώπων και επιχειρήσεων .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s