Η σπουδαιοτητα του να σκεφτομαστε θετικα.

Είναι δεδομένο πως οι σκέψεις μας προσελκύουν τα γεγονότα του περιεχομένου τους.
Μας συμβαίνουν αυτά τα οποία κυριαρχούν στον εγκέφαλο μας.
Tα βιοχημικά αποτελέσματα της λειτουργίας του εγκεφάλου δείχνουν πως όλα τα κύτταρα του σώματός μας επηρεάζονται από τις σκέψεις μας ( από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Η Βιολογία της Πεποίθησης»  του κυτταροβιολόγου Bruce Lipton ).
 
Ο Bruce Lipton αναφέρει πως οι σκέψεις μας δημιουργούν συνάψεις οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν τα συστατικά αυτά στον οργανισμό μας που ή θα μας διατηρήσουν υγιείς ή θα μας δημιουργούν συνεχώς παθολογικά και άλλα προβλήματα.
 
Παρατηρήστε πως σκέφτεστε γενικά και ποια είναι τα συναισθήματα τα οποία κυριαρχούν στις σκέψεις σας. Τα συναισθήματα εκφράζονται πάντα με μία λέξη. Όταν προσπαθείτε να περιγράψετε ένα συναίσθημα και αυτή η περιγραφή δεν είναι εφικτό να δοθεί με μία λέξη , τότε πρόκειται για κατάσταση και όχι για συναίσθημα.
 
Ποια από τις 2 ομάδες συναισθημάτων κυριαρχεί σε εσάς ;
 
 
Ομάδα 1 :
ο Θυμός , η Ένταση , η απογοήτευση , η απαισιοδοξία 
 
ή 
 
Ομάδα 2 :
η Ψυχραιμία , η Γαλήνη , η Ηρεμία , η αισιοδοξία ;
 
Είναι προφανές πως τα συναισθήματα της Ομάδας 1 δημιουργούν ισχυρές πιέσεις σε κάθε άνθρωπο που τα μεταφέρει με αποτέλεσμα αυξημένο άγχος , αυπνίες , απογοήτευση , διαταραχές , κατάθλιψη ενώ τα συναισθήματα της Ομάδας 2 φανερώνουν μία προσωπικότητα φωτεινή, η οποία βλέπει την θετική εξέλιξη των καταστάσεων ζει καλά και οι εξελίξεις της ζωής αυτού του τύπου ανθρώπου είναι θετικές. Γιατί είναι θετικές ; Γιατί τις εξελίξεις τις έχει «δει» και φανταστεί θετικά ενώ τα συναισθήματα της Ομάδας 1 δημιουργούν εικόνες αρνητικές.
 
Ο τρόμος τον οποίο δημιουργούν τα αρνητικά συναισθήματα δίνουν σήματα κινδύνου στον οργανισμό μας , δηλαδή πως κινδυνεύουμε ( ενώ στην πραγματικότητα αυτό ή δεν συμβαίνει ή δεν είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση ). Εδώ ακριβώς είναι ο ορισμός του άγχους = σήματα κινδύνου και προετοιμασία του οργανισμού για μάχη ώστε να μας προστατέψει από τον κίνδυνο για τον οποίο του δώσαμε σήμα.
 
Αν ο κίνδυνος είναι φανταστικός δηλαδή μόνο στο μυαλό μας τότε εφόσον αυτό είναι επαναλαμβανόμενο δεν μιλάμε για φόβο αλλά για ΦΟΒΙΑ.
 
Η συνεχής ένταση του άγχους και τα διαρκή σήματα κινδύνου , εξαντλούν το ανοσοποιητικό σύστημα μας, το οποίο καταπονούν και το κουράζουν – ταλαιπωρούν άδικα.
 
Πως μπορώ να σκέφτομαι θετικά ;
 • ηρεμία και εσωτερική γαλήνη, αυτά θα έλθουν και στη ζωή μας όσο «ζούμε» μαζί τους  
 • σκεφτόμαστε καλά για κάθε κατάσταση. Μήπως δεν είναι όπως τη βλέπουμε ; μήπως υπάρχει και άλλη πλευρά ;
 • ας αφαιρέσουμε κάθε ανταγωνιστική σκέψη , το μίσος , την κακία και προπαντός αφαιρούμε τον εγωισμό
 • σκεφτόμαστε πως κάθε άνθρωπος θεωρεί πως έχει δίκιο σε ότι κάνει , αν πίστευε πως έκανε λάθος δεν θα το έπραττε 
 • προσπαθούμε να συγκεντρωνόμαστε σε αυτό το οποίο επιθυμούμε να πετύχουμε ( ενσυνειδητότητα ) 
 • δεν κατηγορούμε διαρκώς τον εαυτό μας
 • εκφραζόμαστε με διεκδικητικότητα ( δεν είμαστε ούτε επιθετικοί – δεν συγκρουόμαστε – ούτε και παθητικοί – με σκυφτό κεφάλι να δεχόμαστε τα πάντα – ) , ζητάμε πάντα αυτό το οποίο επιθυμούμε χωρίς να περιμένουμε από τους άλλους να το μαντέψουν
 • τοποθετούμε στον εγκέφαλο μας τις σκέψεις που εμείς επιθυμούμε να έχουμε π.χ σκεφτήκαμε «….. πως δεν είμαστε ικανοί για τίποτα όλα χάλια πάνε…….»  αφαιρούμε γρήγορα αυτή τη σκέψη και την αντικαθιστούμε με την εξής «……. έχω κάνει και καλές σχέσεις , έχω πετύχει και αυτό …. δεν απέτυχα , εμπειρία είναι ….»
Ο εγκέφαλος δεν θεωρεί τίποτα λάθος. Κάθε φορά που δεν φτάνει στο στόχο του θεωρεί απλά πως εισέπραξε μία εμπειρία , φόρτωσε δεδομένα ώστε στο μέλλον να τα καταφέρει καλύτερα.
 
Το κλειδί της καλής ψυχολογίας είναι στον ίδιο τον άνθρωπο.
 
Γίνεται πάντα αυτό το οποίο σκεφτόμαστε :
 • σκεφτείτε όμορφα για τους άλλους ανθρώπους , με αγάπη
 • αλλάξτε τις σκέψεις σας 
 • ελέγξτε το μυαλό σας , δώστε του τις εικόνες που εσείς θέλετε
 
Παπατριανταφύλλου Γιώργος 
Επικοινωνιολόγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s