Οτιδήποτε συμβαίνει τώρα στο φυσικό κόσμο σταδιακά μεταφέρεται στον ψηφιακό.
Προϋπόθεση για τη μη δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων και διαφοετικών ταχυτήτων, είναι να αναπτυχθεί κουλτούρα προόδου, ώστε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο υποδοχής και αποδοχής των αλλαγών της καινοτομίας και του διαφορετικού.
Η Net Generation (η ψηφιακή γενιά), έχει χαρακτηριστικά τα οποία τη διαφοροποιούν αλλα δεν την αποκόπτουν απο το ευρύ κοινωνικό σύνολο αρκεί όσοι επικοινωνούν με αυτή τη γενιά να κατανοούν τις αλλαγές, διαφορετικά επέρχεται χάσμα.
Η γενιά αυτή είναι χαρισματική λόγω του ότι θα πετύχει τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο.
Στις ομιλίες μου αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου κυρίως στις δεκαετίες 80 και 90 διέθεταν το περίφημο λεύκωμα.Ένα τετράδιο στο οποίο έγραφαν οι ίδιες αλλά και οι φίλες και οι φίλοι τους συμβάντα της ζωής τους και ακολουθούσαν φωτογραφίες και σχόλια φίλων και συμμαθητών.
Το λεύκωμα πήγαινε απο χέρι σε χέρι και η κάθε παραλήπτρια-ης έγραφαν τις απόψεις τους.
Συγκρίνετε το λεύκωμα με το Facebook . Οι ομοιότητες είναι σοκαριστικές.Σχὀλια, φωτογραφίες, κοινοποιήσεις (απο το ένα χέρι στο άλλο) και πολλά ακόμα.
Κάθε άνθρωπος που θα συλλάβει τη σκέψη της αλλαγής απο τον φυσικό κόσμο στον ψηφιακό, θα ανακαλύψει αμέτρητες ευκαιρίες επαγγελματικές και οικονομικής επιτυχίας αλλά και το σπουδαιότερο πως μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Παλαιότερα για την αναζήτηση πληροφοριών χρειαζόμασταν μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τώρα οι μηχανές αναζήτησης μας τις προσφέρουν σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Τώρα έχουμε ψηφιακούς χάρτες, δορυφορική ενημέρωση, εφαρμογές που απλοποιούν την καθημερινότητα.
Ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου της Net Generation κάνει χρήση νευρωνικών δικτύων που δεν είχε ενεργοποιήσει καμμία άλλη γενιά.
Το 2034 το πιό ζητηθέν επάγγελμα (most wanted) θα είναι αυτό του ειδικού Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), ενώ είναι βέβαιο πως η πιο αναπτυσσόμενη βιομηχανία είναι αυτή της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αν ταξιδεύαμε στο μέλλον θα διαπιστώναμε πως κάθε μας δράση και ενέργεια περνούν μέσα απο τον ψηφιακό κόσμο (AR – AI – VR – ML).
Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν πρέπει απλά να διδάσκει νέες τεχνολογίες αλλά να ωθεί τους πολίτες να εφευρίσκουν τεχνολογίες.
Η τεχνολογία οργανώνει και συστηματοποιεί τις δράσεις μας.
Κάθε τεχνολογικό επίτευγμα είναι ένα άλμα στο μέλλον.
Ο κόσμος πηγαίνει πρός το καλό. Η ζωή βελτιώνεται, η ποιότητα της αυξάνεται, ο χρόνος ελευθερώνεται οι σχέσεις αναπτύσσονται καλύτερα.
Η διαδρομή πρός την πρόοδο και τη ευημερία περνά μέσα απο την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Δεν είναι επιλογή μας αλλά καθήκον μας. Να πάμε την ανθρωπότητα μπροστά.
—
Παπατριανταφύλλου Γιώργος
Επικοινωνιολόγος