Ποιοτική έρευνα.

Ποιοτική Έρευνα

Η ποιοτική έρευνα εντάσσεται στον τομέα των κοινωνικών ερευνών. Είναι μια ανοιχτή συζήτηση με στόχευση και προσδοκία απαντήσεων συγκεκρι- μένων ερωτημάτων.

Η ποιοτική έρευνα προσφέρει πλούσιο υλικό σε σχέση με το ψυχογρα- φικό προφίλ των καταναλωτών, αλλά και την αποτύπωση και κατανόηση των τάσεων στην κοινωνία και πώς αυτές διαμορφώνουν το σκεπτικό και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Στην ποιοτική έρευνα προσπαθούμε να καταλάβουμε τις συνήθειες, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του ατόμου και όχι μόνον τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά του. Στην ποιοτική έρευνα δεν μας απασχολεί μόνον η γνώση της στάσης και της συμπεριφοράς, αλλά απαιτείται η σαφής αποκωδικοποίηση των μηχανισμών που συντέλεσαν στη διαμόρφωσή τους.

Μια ποιοτική ερευνητική διαδικασία περιλαμβάνει όμως και αριθμητικά στοιχεία. Ένα κλασικό παράδειγμα ποσοτικής έρευνας είναι οι πολιτικές δημο- σκοπήσεις. Εάν αυτή την Κυριακή είχαμε εκλογές, το ένα κόμμα θα λάμβανε το… % των ψήφων, το δεύτερο κόμμα το… % κ.ο.κ. Η ποιοτική έρευνα δεν μελετά το πόσοι (στο παράδειγμα της πολιτικής δημοσκόπησης) θα ψήφιζαν το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά γιατί οι ψηφοφόροι θα ψήφιζαν το ένα ή το άλλο κόμμα. Δηλαδή, διερευνά τη νοοτροπία, το σκεπτικό, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις τάσεις της κοινής γνώμης.

Η ποιοτική έρευνα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μορφή ομαδικής συζήτησης (focus group) ή ατομικής συνέντευξης (depth interview). Στις ομαδικές συνεντεύξεις αναπαρίσταται η κοινωνία με το δείγμα της.

Σχολιάστε