Τα Πάντα για το Δελτίο Τύπου .

 

press release 11

Γενικές Οδηγίες :

  • Το Δελτίο Τύπου δεν είναι διαφήμιση . Προσφέρει είδηση .
  • Το Δελτίο Τύπου δεν είναι πρόσκληση .
  • Γράφετε το Δελτίο Τύπου πάντα σε τρίτο πρόσωπο .
  • Προσέξτε να έχετε εστιάσει στο θέμα της είδησης .
  • Ο κατάλληλος αριθμός λέξεων του ιδανικού Δελτίου Τύπου , είναι όχι κάτω από 200 και όχι πάνω από 500 .
  • Διαβάστε πολλές φορές το Δελτίο Τύπου πρίν την αποστολή του . Τόσες όσες χρειάζονται ώστε να μην βρίσκετε λάθη .Καλό είναι να το δεί και ένας συνάδελφος από άλλο τμήμα ώστε να δεί το δικό του μάτι , λάθη τα οποία εμείς δεν βλέπουμε .

Το δελτίο τύπου πρέπει :

  •  Να προσφέρει είδηση
  •  Να παρουσιάζει ενδιαφέρον
  •  Να είναι ακριβή τα στοιχεία
  •  Να υπάρχει ακρίβεια των γεγονότων
  • Να είναι σύντομο
  • Να αναφέρεται στην επικαιρότητα
  • Να είναι πλήρες και να μην δημιουργεί ερωτηματικά
  • Να παραθέτει στοιχεία
  • Να είναι όλα τα στοιχεία διαθέσιμα και διασταυρωμένα
  • Να απαντά στα έξι ερωτήματα: ποιός, πού, τι , πότε , πως , γιατί.

Δελτίο Τύπου . Οι συμβουλές τις οποίες εφαρμόζω .

Δελτίο Τύπου , ένα μέσο επικοινωνίας στις Δημόσιες Σχέσεις .

  • Ο τίτλος και το ξεκίνημα των παραγράφων προσπαθήστε με κάθε τρόπο να είναι ενδιαφέροντα και σημαντικά .
  • Στην πρώτη παράγραφο να λέτε όλη την ιστορία της είδησης την οποία διοχετεύει το δελτίο τύπου . Μην αφήνετε ποτέ στοιχεία για τη συνέχεια του δελτίου . Αν αυτό δεν αρέσει από την αρχή κανένας δημοσιογράφος δεν πάει στη συνέχεια .
  • Μην ξεχνάτε ποτέ να σκέφτεστε τι είναι σημαντικό σαν είδηση για τον δημοσιογράφο και το κοινό του .Τι θα ήθελαν να γράψετε στην ιστορία του δελτίου τύπου σας .
  • Γράφετε πάντα το δελτίο τύπου όπως θα θέλατε να δημοσιευθεί αλλά στη λογική του δημοσιογράφου που απευθύνεται . Αν πετύχετε αυτό τον συνδυασμό ο δημοσιογράφος δεν έχει κανέναν λόγο να μην το βάλει όπως το στέλνετε .
  • Είναι βασικό προσόν οι φράσεις να είναι μικρές και ουσιαστικές . Γράφετε μικρά δελτία τύπου .Μην ξεχνάτε πως αυτά μεταφέρουν είδηση ΜΟΝΟ .
  • Να γράφετε χρησιμοποιώντας απλές και κατανοητές λέξεις . Μην γράφετε λογοτεχνικά , το  δελτίο τύπου .
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις που προσδιορίζουν την είδηση σας .Π.χ ….η εταιρεία μας είναι χορηγός σε ένα φανταστικό γεγονός …… Αντιθέτως , περιγράψτε αυτό το γεγονός με τέτοιον τρόπο που να συμπεράνει  ο δημοσιογράφος πως είναι φανταστικό ……
  • Χρησιοποιήστε φράσεις και λέξεις που να δίνουν εικόνες .
  • Μην χρησιμοποιείτε λέξεις τις οποίες μπορεί να μην καταλαβαίνει ο δημοσιογράφος .
  • Βεβαιωθείτε πως το δελτίο σας είναι απόλυτα κατανοητό .
  • Μην στέλνετε σε ολα τα Μέσα Ενημέρωσης ακριβώς το ίδιο Δελτίο Τύπου. Εάν το προσαρμόζετε , χωρίς να αλλοιώνετα η είδηση θα δείτε τον αρχικό σας στόχο για τον αριθμό των εντύπων που θα δημοσιεύσουν το δελτίο να αυξάνεται .
  • Απαντήστε στην πρώτη παράγραφο στα 6 ερωτήματα : Ποιός – τι – που – πότε – γιατί – πως ;
 Σε ποιούς τομείς μπορεί να αναφέρεται ένα Δελτίο Τύπου ; Σε ειδήσεις που αφορούν :

  • Νέα προιόντα ή ανάπτυξη προιόντων .
  • Νέες υπηρεσίες .
  • Ανακοινώσεις για μεγάλες συμφωνίες ή συμβάσεις .
  • Διορισμούς – τοποθετήσεις προσώπων .
  • Προωθητικές ενέργειες .
  • Εκδηλώσεις ( ανακοίνωση είδησης και όχι πρόσκληση ) , σεμινάρια / χορηγικές εκδηλώσεις / συνέδρια / εκθέσεις ) .
  • Ερευνητικά αποτελέσματα .

Ανάλογα με τη σπουδαιότητα και το είδος των πληροφοριών που ενδέχεται να δοθούν μετά την αποστολή του Δελτίου Τύπου είναι καλό να τοποθετούνται τα στοιχεία δύο επαγγελματιών του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων . Το πρώτο όνομα θα είναι ενός συνεργάτη με τον οποίο συχνότερα επικοινωνούν οι δημοσιογράφοι και τοποθετείται δίπλα στη φράση PressInformation και το όνομα ( συνήθως του Συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων ) ο οποίος θα μπορεί να απαντήσει σε κάποιες «βαθύτερες» ερωτήσεις και τοποθετείται δίπλα στη φράση Για Περισσότερες Πληροφορίες …

  1. Μην ξεχνάτε τα βασικά στοιχεία : Ονοματεπώνυμο επικοινωνίας –διεύθυνση – e-mail – τηλεφωνικός αριθμός και αριθμός fax .
  2. Ανάλογα με τη σπουδαιότητα και το είδος των πληροφοριών που ενδέχεται να δοθούν μετά την αποστολή του Δελτίου Τύπου είναι καλό να τοποθετούνται τα στοιχεία δύο επαγγελματιών του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων . Το πρώτο όνομα θα είναι ενός συνεργάτη με τον οποίο συχνότερα επικοινωνούν οι δημοσιογράφοι και τοποθετείται δίπλα στη φράση PressInformation και το όνομα ( συνήθως του Συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων ) ο οποίος θα μπορεί να απαντήσει σε κάποιες «βαθύτερες» ερωτήσεις και τοποθετείται δίπλα στη φράση Για Περισσότερες Πληροφορίες …
  3. Να αναφέρεται πάντα η φράση ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πρός αποφυγή παρεξηγήσεων ή παρερμηνειών .Καλό είναι να έχετε μία φόρμα Δελτίου Τύπου την οποία να χρησιμοποιείτε πάντα αλλάζοντας βέβαια τα στοιχεία ανά περίσταση .
  4. Μην ξεχνάτε την ημερομηνία σύνταξης του Δελτίου Τύπου .
  5. Εάν κρίνετε πως είναι απαραίτητο μπορείτε να κάνετε χρήση της δυνατότητας του ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ . Αυτό σημαίνει πως τοποθετείτε μία ημερομηνία πρίν από την οποία δεν μπορεί ο δημοσιογράφος να το δημοσιεύσει .Το Εμπάργκο χρησιμοποιείται όταν μία είδηση σημαντική , παρέχεται σε Μέσα Ενημέρωσης τα οποία δεν κυκλοφορούν ημερομηνιακά μαζί και με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η ταυτόχρονη από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης δημοσίευση αυτής της είδησης .Επίσης το εμπάργκο είναι και ένα «εργαλείο» ώστε ακόμα και άν ένα Δελτίο Τύπου σταλεί ημέρες πρίν το γεγονός , να δημοσιευθεί την επιθυμητή ημερομηνία .
  6. Στα Δελτία Τύπου τα οποία αποστέλετε με mail (ηλεκτρονικά ) θα πρέπει να δίνετε την είδηση αμέσως με το πού ο δημοσιογράφος ανοίγει το mail του , με μία μικρή παράγραφο που προηγείται του Δελτίου .

Εάν κρίνετε πως είναι απαραίτητο μπορείτε να κάνετε χρήση της δυνατότητας του ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ . Αυτό σημαίνει πως τοποθετείτε μία ημερομηνία πρίν από την οποία δεν μπορεί ο δημοσιογράφος να το δημοσιεύσει .Το Εμπάργκο χρησιμοποιείται όταν μία είδηση σημαντική , παρέχεται σε Μέσα Ενημέρωσης τα οποία δεν κυκλοφορούν ημερομηνιακά μαζί και με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η ταυτόχρονη από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης δημοσίευση αυτής της είδησης .Επίσης το εμπάργκο είναι και ένα «εργαλείο» ώστε ακόμα και άν ένα Δελτίο Τύπου σταλεί ημέρες πρίν το γεγονός , να δημοσιευθεί την επιθυμητή ημερομηνία .

Το δελτίο τύπου :

1.      Το πρώτο εκδίδεται μόλις συγκεντρωθούν οι πρώτες ουσιώδεις πληροφορίες που περιγράφουν το γεγονός της κρίσης .

2.      Το δελτίο τύπου σε περίπτωση κρίσης πρέπει να αποσταλεί εντός της πρώτης ώρας .

3.      Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να αποστέλλονται δελτία τύπου τα οποία συνεχώς θα προσφέρουν νέα στοιχεία , νέες ειδήσεις .

4.      Κάθε δελτίο τύπου σε περιπτώσεις κρίσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο παραγράφους .

5.      Εάν ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων εκτιμήσει πως πρέπει τα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης να δημοσιεύσουν το δελτίο τύπου αλλά δεν ρισκάρει να αφήσει τη δημοσίευση στην επιλογή του εντύπου , τότε ονομάζει το δελτίο τύπου Ανακοίνωση Τύπου και είναι πληρωμένη δημοσίευση , ώστε να τοποθετηθεί οπωσδήποτε .

6.      Όσα κομμάτια του δελτίου τύπου είναι υπογραμμισμένα από τον σύμβουλο δημοσίων σχέσεων πρέπει να δημοσιέυονται από τον δημοσιογράφο χωρίς καμμία απολύτως αλλαγή .

7.      Το δελτίο τύπου δεν είναι πρόσκληση αλλά είδηση .

8.      Για να προσκληθούν οι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη τύπου η πιό αποτελεσματική μέθοδος είναι  η αποστολή sms( γραπτού μηνύματος ,μέσω κινητού ) . Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν ακριβώς αυτή τη δραστηριότητα και με τις οποίες θα πρέπει να είστε σε συνεχή επαφή και να έχετε εξασφαλίσει πως θα σας εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε ώρα μέσα στο 24ωρο .

9.      Ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων διατηρεί βάσεις δεδομένων γιά όλη τη δημοσιογραφική βάση στην οποία απευθύνεται .

10.  Οπωσδήποτε έχει τα e-mailτων δημοσιογράφων .

11.  Τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων .

12.  Τις διευθύνσεις των Μέσων Ενημέρωσης στα οποία εργάζονται .

13.  Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μία έκτακτη κατάσταση επικοινωνίας .

14.  Τα στοιχεία τα έχει πάντα μαζί του , σε μία συσκευή usb , ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή .

15.  Ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων δεν δίνει ποτέ ειδήσεις επιλεκτικά σε δημοσιογράφους αλλά ενημερώνει με ειλικρίνια και εντιμότητα όλους τους δημοσιογράφους .

16.  Στη συνέντευξη τύπου για την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσης πρέπει να είναι ηθικός / ειλικρινή ς /  να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις / να είναι ψύχραιμος / να δημιουργεί εξαιρετική εικόνα / να έχει προσέξει πολύ την εμφάνιση του / να έχει άριστη ψυχολογία / να είναι εκπαιδευμένος / ομιλιτικός / ακέραιος / Ανθρώπινος / να έχει ενσυναίσθηση .

Πρότυπη Φόρμα Δελτίου Τύπου :

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

                                                   

 

 

                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων                                                                    ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Υπεύθυνος :

Τηλ.:

Kιν. :

Email :

ΤΙΤΛΟΣ Δ/Τ .

…………………………………………………………………

………………………………………………………………. (Ποιός – Τι – Πού – Πότε – Πως – Γιατί ) .

Λίγα λόγια για

……………………………………………….

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε , σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ………. στο …………….

Γιώργος Παπατριανταφύλλου .

Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι ο Συγγραφέας των βιβλίων , Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων εκδόσεις Σταμούλης 2008 και Εταιρική Εικόνα εκδ. Σταμούλης 2011 μέλος του δσ της ΕΕΔΣ ( Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων / το επιστημονικό σωματείο των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα  ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ , εποπτείας της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων . Διδάσκει Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε στελέχη επιχειρήσεων και φοιτητές  gpappr@gmail.com

Διδάσκει στην εταιρεία Kariera www.kariera.gr  μέλος του διεθνούς  δικτύου Career Builder www.careerbuilder.com το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη επιχειρήσεων παγκοσμίως και βοηθά ευρύτερα τα στελέχη να αναπτύξουν την καριέρα τους . Ο Γιώργος Παπατριανταφύλλου είναι στον τομέα των  Kariera Business Seminarshttp://bit.ly/Mtu0AS , από το 1999 .

Επικοινωνήστε μαζί του στο gpappr@gmail.com και τηλεφωνικά στο 6974313052 .

Σχολιάστε