Το Μέσο είναι το Μήνυμα.

 

«Το Μέσο είναι το Μήνυμα» είναι μία απο τις πιό προσδιοριστικές φράσεις που έχουν ποτέ ειπωθεί για την επιστήμη της Επικοινωνίας και ανήκει στον Καναδό κορυφαίο επιστήμονα της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακλούαν.

Η φράση αυτή εμπεριέχει το κεντρικό μήνυμα της επικοινωνίας, πως οποιαδήποτε προσωπική, εταιρική , πολιτική ή άλλη επικοινωνία, παίρνει τη «μορφή» και την εικόνα του ανθρώπου ή του μέσου που τη μεταφέρει.

Το ίδιο μήνυμα έχει διαφορετική βαρύτητα ανάλογα απο το ποιός το μεταφέρει.

Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους και τα μέσα ενημέρωσης τα οποία χαρακτηρίζουμε ως αξιόπιστα, συνεπή , ειλικρινά και διαφανή.

Οι αξίες αυτές οικοδομούνται μόνο όταν το μέσο διοχέτευσης του μηνύματος έχει αναπτύξει με επιστημονικό τρόπο τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Είναι απαραίτητη στα φυσικά πρόσωπα η άσκηση στη διαχείριση των συναισθημάτων , η ορθή χρήση της σωματικής επικοινωνίας, η εκφορά και η χρήση του λόγου, η επικοινωνιακή στρατηγική και στόχευση, η ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τότε λέγονται τα καλύτερα για τον άνθρωπο μετά απο συναντήσεις , ομιλίες , παρουσιάσεις.

Σε πείραμα το οποίο έχει πραγματοποιήσει, τα ίδια διαφημσιτικά μηνύματα είχαν διαφορετική επιρροή ανάλογα με το τηλεοπτικό κανάλι που προβάλλονταν.

Η φράση αυτή έχει πολλές φορές ερμηνευθεί με αστοχία χωρίς να αποδίδεται η πραγματική της υπόσταση και δυναμική τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της επικοινωνίας .

Το μέσο είναι το μήνυμα σημαίνει πως κάθε τι το οποίο αναφέρουμε , προβάλουμε , προωθούμε , διαφημίζουμε και κάθε μορφή επικοινωνίας και μηνύματος, λαμβάνουν την εικόνα και τη υπόσταση του μέσου που τα μεταφέρει και διοχετεύουν .

Συνεπώς όσο πιό αξιόπιστη είναι η πηγή , ηθική , «καθαρή» , συνεπής τα μηνύματα της απολαμβάνουν την αυτή εικόνα και το αντίθετο .

Εάν ένα μέσο ενημέρωσης – επικοινωνίας ή και ένα φυσικό πρόσωπο διατηρούν καλή εικόνα και είναι αντικείμενα αξιοπιστίας τότε τα μηνύματα που εκπεμπουν παίρνουν την εικόνα αυτή .

Η φράση του Μάρσαλ Μακ Λούαν – Marshall McLuhan είναι ο πυρήνας της επικοινωνίας και πάνω σε αυτήν οφείλουν να «χτιστούν» η ακαδημαική και επαγγελματική δομή της επιστήμης της επικοινωνίας .

 

Παπατριανταφύλλου Γιώργος
Επικοινωνιολόγος
Μέλος του προεδρείου της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων ( επιστημονικό σωματείο)
Συγγραφέας των βιβλίων «Προγράμματα Δημοσίων Σχέσεων» και «Εταρική Εικόνα«
6974313052

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s