«Το Μέσο είναι το Μήνυμα» είναι μία απο τις πιό προσδιοριστικές φράσεις που έχουν ποτέ ειπωθεί για την επιστήμη της Επικοινωνίας και ανήκει στον Καναδό κορυφαίο επιστήμονα της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακλούαν.
Η φράση αυτή εμπεριέχει το κεντρικό μήνυμα της επικοινωνίας, πως οποιαδήποτε προσωπική, εταιρική , πολιτική ή άλλη επικοινωνία, παίρνει τη «μορφή» και την εικόνα του ανθρώπου ή του μέσου που τη μεταφέρει.
Το ίδιο μήνυμα έχει διαφορετική βαρύτητα ανάλογα απο το ποιός το μεταφέρει.
Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους και τα μέσα ενημέρωσης τα οποία χαρακτηρίζουμε ως αξιόπιστα, συνεπή , ειλικρινά και διαφανή.
Οι αξίες αυτές οικοδομούνται μόνο όταν το μέσο διοχέτευσης του μηνύματος έχει αναπτύξει με επιστημονικό τρόπο τις επικοινωνιακές δεξιότητες.
Είναι απαραίτητη στα φυσικά πρόσωπα η άσκηση στη διαχείριση των συναισθημάτων , η ορθή χρήση της σωματικής επικοινωνίας, η εκφορά και η χρήση του λόγου, η επικοινωνιακή στρατηγική και στόχευση, η ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
Τότε λέγονται τα καλύτερα για τον άνθρωπο μετά απο συναντήσεις , ομιλίες , παρουσιάσεις.
Σε πείραμα το οποίο έχει πραγματοποιήσει, τα ίδια διαφημσιτικά μηνύματα είχαν διαφορετική επιρροή ανάλογα με το τηλεοπτικό κανάλι που προβάλλονταν.
Η φράση αυτή έχει πολλές φορές ερμηνευθεί με αστοχία χωρίς να αποδίδεται η πραγματική της υπόσταση και δυναμική τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της επικοινωνίας .
Το μέσο είναι το μήνυμα σημαίνει πως κάθε τι το οποίο αναφέρουμε , προβάλουμε , προωθούμε , διαφημίζουμε και κάθε μορφή επικοινωνίας και μηνύματος, λαμβάνουν την εικόνα και τη υπόσταση του μέσου που τα μεταφέρει και διοχετεύουν .
Συνεπώς όσο πιό αξιόπιστη είναι η πηγή , ηθική , «καθαρή» , συνεπής τα μηνύματα της απολαμβάνουν την αυτή εικόνα και το αντίθετο .
Εάν ένα μέσο ενημέρωσης – επικοινωνίας ή και ένα φυσικό πρόσωπο διατηρούν καλή εικόνα και είναι αντικείμενα αξιοπιστίας τότε τα μηνύματα που εκπεμπουν παίρνουν την εικόνα αυτή .
Η φράση του Μάρσαλ Μακ Λούαν – Marshall McLuhan είναι ο πυρήνας της επικοινωνίας και πάνω σε αυτήν οφείλουν να «χτιστούν» η ακαδημαική και επαγγελματική δομή της επιστήμης της επικοινωνίας .